GAPS Zelňačka
Ingredience:
- 500 g bílého kysaného zelí (my pokud nemáme domácí používáme zelí od Alnatura, které je bez cukru)
- 200 g domácího uzeného masa (bez soli a cukru)
- 2 střední cibule
- 2 lžíce sádla
- 4 lžíce domácí zakysané smetany
- 1,5 l kuřecího vývaru nebo filtrované vody
- špetka čerstvého drceného kmínu
- 3 lžíce mleté červené papriky
- 2 bobkové listy
- sůl
- pepř
Postup:
V hrnci rozehřejeme sádlo, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a necháme lehce zesklovatět. Přidáme drcený kmín, mletou papriku, zalijeme studeným kuřecím vývarem a necháme krátce povařit. Kysané zelí překrájíme a přidáme do vývaru i s jeho šťávou. Přidáme bobkové listy a vaříme na mírném ohni přibližně 10 min. Mezitím si krátce osmahneme uzené maso a přidáme ho do vývaru. Vyjmeme bobkové listy, přidáme zakysanou smetanu a dochutíme solí, pepřem, popřípadě přikyselíme ještě šťávou z kysaného zelí nebo jablečným octem.