Kokosové sušenky
Naší oblíbenou dobrotou jsou kokosky. Ty patří do tradiční škály vánočního cukroví.
Budete potřebovat:
- 6 vaječných bílků
- Špetku soli
- 5 lžic medu, můžete použít více či méně, záleží jak sladký chcete mít výsledek. Já osobně dávám tak 3, nemáme rádi moc sladké
- Lžička vanikového extraktu
- 700 gramů srouhaného, sušeného kokosu, neslazeného
- 2 lžičky neslazeného kakaa ( na čokoládovou variantu)
Nejprve vyšlehejte bílky se špetkou soli do sněhu, postupně za stálého míchání přidejte med a vanilku. Potom pomalu přidávejte kokos, míchejte pomalu jen lžící ať sníh zůstane křehký. Až bude vše smíchané, nechte těsto chvilku uležet. Po pár minutách můžete z těsta tvarovat kuličky, rohlíčky a troufla bych si říct, že pokud necháte těsto chvíli v lednici ztuhnout.
Pečte v předem vyhřáté troubě na 150 stupňů tak asi 30-40 minut, až budou sušenky hezky zlatavé, pozor lehce se připalují. Použijte opět pečící papír. Nechte vychladnout než s nimi budete hýbat. Skladujte v chladnu.
Někdy tento recept trochu poupravím, použiji místo kokosu jen mleté ořechy. Nebo můžete take dát půl ořechy, půl kokos. Všechny varianty jsou velice chutné. Moje dcera vymyslela také variantu, kdy jsme do receptu přidali lžíci syrového kakaového prášku a měli jsem kokosky čokoládové.
Recept použit z knihy Specific Carbohydrate diet by Elaine Gottschall. Upravila Jana Dell-Plotnárková