Květáková “rýže“
Když jsme se s Žanetou domlouvaly, co dáme tento týden za recept, uvědomila jsem si, že nám chybí jeden ze základních Paleo a GAPS receptů, kterým je květáková „rýže“. No a tak to musím rychle napravit.
Je to recept velice jednoduchý, a velice versatilní. Jsou na něj velice rozdílné ohlasy. Lidé ho buď milují, anebo ho nemůžou vystát. Uvidíte, do které skupiny budete patřit vy. V žádném případě nečekejte, že tato rýže bude chuťově připomínat rýži, podobnost je pouze ve vzhledu. Nicméně je to příjemná příloha a já osobně si květákovou rýži čas od času ráda udělám. Je několik způsobů jak se květáková rýže dělá. Tato moje verze zatím chutnala všem, pro koho jsem ji vařila. 😉
Potřebujete:
- 1 celý květák
- ½ cibule
- 4 lžíce sádla, nebo jiného tuku
- Sůl, pepř na ochucení
- 2-4 sběračky vývaru
Postup:
Květák omyjte, okrájejte tvrdé košťály a naporcujte na pár menších kousků. Ty nastrouhejte pomocí elektrického struhadla, nebo jako já ručně na velkém klasickém struhadle.
Na velkou pánev dejte rozpálit sádlo. Nakrájejte si nadrobno cibuli a dejte ji na pánev lehce osmahnout.
Pak přidejte nastrouhaný květák, promíchejte ho pořádně s cibulí a sádlem. Nechte ho 1-2 minuty osmahnout a poté přidejte vývar. Začněte 1 sběračkou a postupně přidávejte podle potřeby. Nechcete, aby vám rýže plavala ve vývaru, jen chcete, aby se nesmažila na sucho a nasákla do sebe vývar, závěrečný produkt chcete mít bez přebytečné tekutiny.
Osolte a opepřete dle chuti. Rýže je hotová zhruba za 10-15 minut.
Můžete ji podávat jako přílohu např. k našemu zeleninovému guláši.