Muffiny
Toto je základní recept na muffiny z knihy GAPS.
Ingredience:
- 2½ hrnku mandlové mouky
- ¼ hrnku zahřátého másla (nebo kokosového oleje, husího tuku, kachního tuku, případně domácího jogurtu nebo crème fraiche)
- 3 vejce pokojové teploty
Postup:
Nasekáme mandle na mouku. Smícháme všechny přísady a přidáme ovoce dle libosti (zde jsou použity borůvky, ale výborně funguje rybíz, jahody a další).
Je možné mírně osladit datlovým cukrem, ale i bez něj je těsto příjemně nasládlé.
Vzniklé těsto dáme do formiček.
Pečeme při 150 °C zhruba hodinu.
Dnes som kupila kokosovu a mandlovu muku, no cena hodne vysoka, da sa takato muka pripravit doma na beznom mixeri?
Trebars semienka sa nasucho dobre mixuju v kavovom mlynceku, kedysi som skusila kesu, ale bolo to lepkave a nepomixovalo dobre. myslim, ze aj struhany kokos som skusala s podobnym vysledkom.
Taky by mne to zajímalo,kupovat mouku se mi nechce ,nejenom k vůli ceně.Asi se ten kokos musí napřed dát do domácí sušičky a potom dát do výkoného mixéra.
Mandlovou mouku si doma sekáme v mixéru. Kokos by šel asi také nasekat, ale zatím jsme to nezkoušeli. Jak píše Tomáš, asi by bylo potřeba ten kokos ale nejdřív usušit a pak případně přesít přes jemné sítko aby mouka nebyla tak hrubá.
Ta konzistence mouky mě taky zajímá. Nasekat v mixéru? – vypadá to jako umleté mandle? nebo je to jemnější? To samé kokos – je to jemnější než namletý kokos z obchodu? když to udělám v mixéru?
Děkuji
Markéta
S mixováním kokosu zkušenosti nemáme. My si kokosovou mouku kupujeme, zase tak často jí nepoužíváme… Ta mandlová mouka je trošku hrubší, je to vidět třeba tady v tom receptu http://zivakultura.cz/2012/06/kachni-jatra-v-gaps-trojobalu/ kdy jsme mandlovou mouku použili místo strouhanky v trojobalu. Dala by se ale zjemnit např. v hmoždíři.
takato hrubsia muka v muffinach nevadi?
ja vyskusam v makovom mlynceku, moj stolovy mixer to myslim nezvladne.
udajne Vitamix poseka z orechov peknu muku.
Nevadí, muffiny jsme z naší nasekané dělali a úplně bez problémů. Ona se dá nasekat i poměrně jemně, případně přesít sítkem.
Mozem sa spytat ohladne mandlovej muky. Myslite nou v recepte namlete mandle alebo mandlovu susinu, ktora vznikne po vyrobe mandloveho mlieka ci oleja? Lebo ja mam za pravu mandlovu muku prave tu susinu, zbavenu oleja a nie mlete mandle, kt. olej stale obsahuju. Citala som, ze susina je vhodnejsia na pecenie, lebo prave ten olej v mandliach sa nema piect kvoli oxidacii tukov a nasledne skodlivosti a prozapalovej aktivite. Trosku ma to zmiatlo aj pri citani knihy, kedze pri GAPS chceme zapaly odstranit.
Tak tento recept se mi tedy nezdá… Těsto musí být zákonitě bez chuti, chybí tam nějaké sladidlo, tekutá spojovací složka (např. jogurt), kypřicí složka. Nehledě na to, že po hodinovém pečení musí být muffiny tvrdé jako kámen (obvykle se muffiny pečou 15 – 20 min.), déle ne. Ani bych to tedy nenazývala muffiny.