Slunečnicový chléb
Tak a jsem tady s chlebem číslo 3. Dlouho jsem vybírala co upéct. Většina chlebů bez mouky (ať už GAPS nebo PALEO) si je chuťově velice často podobná. To se ale o tomto chlebu říci nedá. Konečně jsem našla chléb, který není ořechový. Má velice zajímavou chuť a i dost výraznou vůni. Nenechte se ale tou vůní odradit, chuťově je opravdu velice zajímavý a neuvěřitelně jednoduchý.
Potřebujete:
- 2 ½ hrníčku slunečnicových semínek.
- 2 lžíce kokosového oleje
- 4 vajíčka
- sůl
Semínka namočte do vody s troškou soli a nechte je namočená přes noc (minimálně 6 hodin). Velkou hrst semínek si odeberte a dejte stranou. Ze zbytku semínek slejte přebytečnou vodu a umixujte je v mixéru, až vám vznikne hladká pasta. Přidejte sůl, vajíčka a kokosový olej a smíchejte vše dohromady. Nakonec vmíchejte půlku odebraných semínek do těsta (ty už nemixujte).
Do formy na chleba vložte pečící papír a lehce vymažte. Dejte do formy těsto a posypte zbytkem namočených semínek. Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů asi 50-60 minut, nebo zkuste píchnout špejli, aby byla suchá a nelepila. Chléb nechte vychladnout než ho budete krájet. Skladujte ho v lednici.
Tak na tento chléb už se moc těším. Vypadá hodně jednoduše a přitom musí být vynikající. Od kdy myslíte, že ho můžeme zařadit? Semínka se můžou až po úplném vymizení obtíží? děkuju Ivona
Ivono semínka určitě raději až na plné dietě.
Pred chvilkou som chlebík dopiekla a mam ho vo vnutri akoby nedopečený vlhký.. Robila som ho presne podla receptu, neviem kde som urobila chybu 🙁 vôbec nevyzerá ako na obrázku.. Nakrájala som ho a dala dopiecť do truby ale i tak sa zpečie z vrchu a vo vnutri je vlhký.. Tak som ho vysušila a už mám z neho skôr krekry.. Viete mi poradiť v čom je problem? Ďakujem Petra
Petro,
jak na to koukám, mohlo se stát několik věcí.
1.Forma na chléb byla moc vysoká, a chléb potřeboval tedy delší dobu na pečení
2. Jakou máte troubu? Každá trouba peče jinak a ty plynové to někdy uprostřed nedopečou
3. Chléb se pekl moc vysoko v troubě?? Já peču úplně dole
4. Někdy může recept ovlivnit velikost vajec, a pokud jsou vejce moc velká, je pak těsto mokřejší než normálně a musí se péct déle, nebo případně použít méně.
5. Slila jste všechnu vodu ze semínek před pečením?
Chléb je trochu vlkhý, není úplně jako z klasické mouky, ale to co popisujete vy, zní jako nedopečené.
Co můžete zkusit, je chléb na začátku pečení přikrýt alobalem, aby se pekl celý, ne jen na povrchu. Já jsem takhle jeden čas musela péct, když jsem měla plynovou troubu a všechno se mi peklo přesně tak jak píšete, na vrchu upečené, uvnitř nedopečené.
Včera jsem chléb upekla,po vytazení z trouby byl nahoře zelený,do rana zezelenal všude.Chuťově dobrý,ale ta barvička 🙂 kde soudruzi udelali chybu?
Ano bohužel semínka ze slunečníce a sezamu často zelenají po upečení. Už se mi to několikrát stalo.
Ano nevypadá to moc hezky, ale bohužel jsem ještě nepřišla na to jak tomu předejít.
Já žádný zdravotní problém nemám, tak po jaké době mám přejít z úvodní diety na plnou? V podstatě také test citlivosti u mě asi bude k ničemu, v podstatě mi nic nevadí, jen vnitřně mám potřebu se stravovat jinak a nějak mě to k této stravě táhne 😀 Velice děkuji za odpověď.
Moniko, pokud nemáte žádné potíže, tak není důvod tak striktní dietu jako je úvodní na GAPS držet. Podle plné diety se klidně můžete stravovat, pokud vám to vyhovuje. Určitě bych ale přidala i sladké a normální brambory, ať má tělo dost sahcaridů.
Včera jsem upekla tento chlebík☺ dopadl velice dobře. Chuť opravdu dobrá, dala jsem 2 lžíce bílé pohankové mouky,trochu bezlepkového prášku do pečiva a že dvou bílků sníh. Pekla jsem v silikon. formě 70 minut na 160°C. Semínka jsem namáčela ve vodě s citronovou šťávou. Vypadá stejně jako na obrazku, zelený není ani trochu. Naprostá spokojenost☺
Dobry den. Vcera som tento chlieb dopiekla, zliala som vsetku vodu dokladne, piekla v elektrickej rure uplne dole, vajicka boli strednej velkosti, ziadne obrovske, ale chlebik je vnutri uplne vlhky, ako nedopeceny :(. Da sa jest, ale nechutna velmi. Je to ako jest vlhku masu s vajickovou prichutou. Vonkajsok – korka chlebika, je super. Neviem, kde s stala chyba. Mozno dat o jedno vajicko menej a prikryt tym alobalom, ako ste vyssie spominali?
Když se k vodě, ve které se semínka přes noc namáčí přidá citron (mám dojem, že lze i trocha jablečného octa), tak smínka po upečení nezezelenají 🙂