Kysaný chléb na plech
Tak jsem tady s chlebem číslo 2. S tímto chlebem jsem si opravdu užila dost legrace.
Originální recept měl 6 vajíček, už ze zkušenosti vím, že to znamená, že chleba bude chutnat jako omeleta. To je něco, co opravdu nemám ráda, ale řekla jsem si, že to zkusím. Na tenhle chléb byly fantastické recenze, všichni si ho pochvalovali a říkali, že je moc dobrý na sendviče. Tak jsem se do toho pustila. Je to chleba kysaný, tak jsem si vše ráno namočila a večer upekla. No a co se nestalo. Těsto se mi při pečení separovalo, a dole byla ta obávaná omeleta, nahoře docela chutný chléb s mírně nakyslou chutí, což mě docela zaujalo. Rozhodla jsem se tedy recept upravit a dopadlo to docela dobře. Místo 6 vajec jsem použila jen 3, přidala trochu více ořechové mouky a ubrala maličko kefíru. No a úplně omylem jsem nakonec zapomněla přidat máslo, které do receptu patří. Ale v podstatě tomu ani trochu nescházelo. Taky jsem oddělila vajíčka a udělala z bílků sníh, který jsem po našlehání upustila a měla ho po celé kuchyni. Takže jak říkám, opravdu jsem se nenudila ;-))
Takže tady to je.
KYSANÝ CHLÉB NA PLECH neboli flat bread
Potřebujete:
- 1,5 hrníčku ořechové mouky
- ¾ hrníčku kefíru nebo jogurtu, v originálním receptu je psáno, že se dá nahradit jablečným pyré, ale to jsem nezkoušela
- 3 vajíčka
- špetka soli
- 4 lžíce másla nebo jiného tuku
Smíchejte jogurt a ořechovou mouku, zakryjte a nechte v pokojové teplotě asi 6 hodin nebo i déle. Pokud kvasit nechcete, myslím, že klidně můžete tento krok vynechat. Po nakvašení přidejte do směsi žloutky, sůl a tuk a lehce vyšlehejte ručním mixérem. V samostatné nádobě ušlehejte sníh z bílků. Poté přidejte pomalu sníh do těsta až se to spojí. Nalijte na vymazaný plech, nebo pekáč, aby bylo těsto tak 2-3 cm vysoké. Dejte péct na 220 stupňů na 30-40 minut, otestujte špejlí, až bude suchá. Nakonec to vypadá spíš jako buchta, ale chuťově je to určitě zajímavé, díky tomu jogurtu. Chutná výborně s čerstvou smetanou a medem.
Tak jsem zvědavá co si o tomhle receptu budete myslet a já jdu hledat dál.
Tak som uvazovala, ci zacat so slnecnicovym chlebom, alebo tymto kefirovym.
Prave dojedame mandlovy chlieb, ktory mi uz po 2.x vadi, sladkasta a prilis prikra chut.
Rozhodla som sa, ze teda skusim tento ako prvy, len mam otazku, bol by problem dat ho piect do chlebovej formy? Hrozi, ze sa neprepecie? alebo preco na plech?
Já si osobně myslím, že pokud se udělá do vysoké, chlebové formy tak se nepropeče. On se na vrchu lehce připaluje, a proto je lepší ho péct na plechu. Těsto je opravdu hodně mokré, a i na tom plechu se takhle nízké docela dlouho peče. Pokud by bylo vysoké, myslím, že by se nahoře připálilo a vevnitř by bylo nedopečené. Pokud to ale zkusíte, určitě dejte vědět jak to dopadlo..
Tak to radsej riskovat nebudem, pripekania zvrchu sa moc nebojim, mame plynovu trubu, tam to moc zvrchu nechyta, ani ked je to treba 😀
este mi napadlo, ci by nepomohla stipka sody.
ok, takze prvy pokus:
-pol salky mandli, 1 salka slnec. semienok
-3/4 salky kefiru
-kus masla (snad zodpovedal 4 lyziciam)
– sol a pol lyzicky sody
-3 vajcia
piekla som asi tch 40 minut, cesto som mala asi tie 3cm, mozno malinko viac, ale vysledok bol super, pekne nadychany chlebik, akurat je velmi jemny, treba opatrne krajat, tiez natierat.
rozmyslam, ci to pecenie nie je takto natenko kvoli tomu rozpadavaniu sa.
otazka je, ci to bolo kvoli tym slnecnicovym semiackam, alebo sa takto sprava aj ina orechova muka? ako sa drobi ten slnecnicovy chlieb?
nabuduce pridam jedno vajicko, mozno pomoze.
inac chut skvela, jemna, velmi mi vyhovuje, asi ostanem pri tom to chlebe, tiez super vec je ten kefir, to ma naozaj potesilo 🙂
v kefire som nemacala muku ale cele semienka + orechy. pomlela som zhruba o tych 12 hodin na masovom mlynceku, konzistencia hrubo mucna 🙂
Tak jsem moc ráda, že se chleba povedl a chutnal. Soda se klidně přidat může, to nevadí.
Ten chléb je opravdu hodně křehký. Jak píšete špatně se krájí i maže. Je pravdu super nadýchaný. Ořechové chleby celkově jsou o dost křehčí než ty normální. Tenhle je ale o dost křehčí, myslím právě kvůli tomu kefíru.
Slunečnicový chléb je mnohem hutnější, nedrobí se.
Dobrý den,
mohla bych nahradit ořechovou mouku běžnou celozrnnou pšeničnou? 🙂
Petro, na GAPS není pšeničná mouka povolena.
Tak je na vás experimentovat. Teoreticky vzato, můžete se o to pokusit, ale nejsem si jistá jak to dopadne. Ořechová mouka má jinou konzistenci a používá se jiný poměr vůči ostatním surovinám, takže tento recept pravděpodobně nebude fungovat. Stejně jako ostatní recepty na našich stránkách.