Banánovo-čokoládový chleba
Tento recept už se chystám napsat několik měsíců, protože je to jeden z našich favoritů a pekla jsem ho už tolikrát. Recept vznikl v podstatě náhodou, měla jsem doma hodně zralé banány a chuť na něco sladkého, pečeného a tak jsem zkusila a výsledek mě mile překvapil. Chléb je chuťově velice podobný klasicky pečenému chlebu s moukou. A nejlépe chutná druhý den, když je vychlazený z lednice.
A ješte lepší je servírovaný se zakysanou smetanou.
Potřebujete:
- 4-5 hodně zralých banánů
- 4 celá vejce
- ¼ hrnku ořechového másla (mandlové, burákové, kešu)
- ¼ hrnku kokosového oleje v tekuté podobě, +1 lžíci na vymazání formy
- 1 lžičku vanilkového extraktu
- ½ hrnku kokosové mouky
- ½ hrnku neslazeného kakaa
- 1 lžičku jedlé sody
- špetku soli
Připravte si formu a vyložte ji pečícím papírem, vymažte lehce olejem. Já používam formu na chleba, která je 20×10 cm.
Ve větší míse rozmačkejte banány, nemusíte úplně do hladka, klidně nechte menší kousky.
Přidejte vejce, znovu promíchejte, můžete použít vidličku nebo klidně i ruční mixér. Přidejte ořechové máslo, kokosový olej a znovu pečlivě promíchejte. Přidejte vanilkový extrakt a nakonec kokosovou mouku a jedlou sodu. Teď už jen opatrně promíchejte, aby nebyli v těstě hrudky z mouky. Až budete mít hladké těsto přidejte kakao a špetku soli. Nakonec promíchejte, chcete aby se kakao pořádně promíchalo do těsta.
Těsto nalijte do připravené formy, na povrchu uhlaďte a dejte péct do trouby na 170 °C na 55-60 minut.
Nechte pořádně vychladnout než budete servírovat, i když to chutná výborně i teplé….
Po vychladnutí skladujte v lednici. Servírujte se zakysanou smetanou.