Masové kuličky s játry a květákem
Příprava mojí akce 21 dní bez cukru je v plném proudu, pracuji na ukázkovém jídelníčku na jeden týden a tak vařím a fotím co mi jen čas dovolí. Pár receptů na masové kuličky již máme na stránkách a jedny najdete i v naší kuchařce, i tak je ale stále obměnuji. Kuličky dělám ráda na cesty, klidně i na cesty letadlem, dobře se jedí, jsou plné dobrot a zasytí. A opravdu se dají vyrobit v několika různých variantách.
Lidé si často stěžují, že mají problém zařadit do jídelníčku na GAPS tak potřebná játra. Tady na Maui jsou játra k dostání z lokální farmy. Tak si užíváme kvalitních hovězích jater alespoň jednou týdně.
Dcera játra sní i jen smažené, ale syn i když je jako malý jedl, se rozhodl že je samotné nechce. Dávám je tedy do masových kuliček a ani neví že jí játra.
Tyto kuličky jsou vhodné již od druhé fáze úvodní diety, v tom případě je nepečte v troubě, ale nechte pomalu uvařit ve vývaru.
Potřebujete:
- 500 gramů mletého hovězího nebo vepřového masa
- 150-200 gramů hovězích nebo vepřových jater
- ½ cibule, nakrájenou na drobno
- 250 gramů květáku, na hrubo nastrouhaného
- Sůl a pepř
- 2 stroužky česneku, na krajené na kousky
- Hrst čestvých bilinek (koriandr, libeček, petržel) – můžete vynechat
- 2 naběračky vývaru
Nejprve omyjte játra, odstraňte nečistoty a nakrájejte na stejně velké kousky. Dejte do mixéru a přidejte sůl, pepř, cibuli a česnek. Nechte rozmixovat dokud se z jater nestane kaše. Přidejte mleté maso a bylinky pokud používáte a nechte celou směs v mixéru promíchat.
Vyndejte z mixéru a dejte větší mísy.
Nakonec do mletého masa a jater vmíchejte strouhaný květák, promíchejte a ze vzniklé hmoty rukama vytvořte masové kuličky o průměru asi 2,5 cm.
Hotové kuličky dejte do pečící misky, nebo na pekáček, podlijte je vývarem a dejte péct do trouby na 170°C na 50 minut.
Pokud potřebujete rychlé jídlo, dejte je na pánev a udělějte karbanátky.
Servírujte s pečenou zeleninovou omáčkou.
Masové kuličky jsou vhodné i jako svačina,