Domácí sýr a syrovátka

Potřebujete:

  • domácí 24 hodinový kefír nebo jogurt

První způsob

Na misku položte cedník a přikryjte ho jemným hadříkem na výrobu sýru (lze použít i slabou utěrku nebo bavlněnou dětskou plenu).

Na cedník s plátnem nalijte jogurt/kefír a nechte vykapat syrovátku do spodní misky. Jak dlouho budete překapávat záleží na počáteční hustotě jogurtu/kefíru. Ale v průměru 2-4 hodiny, aby vám vznikl hustý, krémový sýr.

domaci-syr

Druhý způsob

Do misky vložte sýrové plátno (popř. utěrku, plenu) a nalijte do ní jogurt nebo kefír.

Vezměte si do ruky všechny 4 kraje plátna a zagumičkujte je. Vyčnívající kraje plátna pak prostrčte úchytkou na horní kuchyňské lince a pevně je tam uvažte. Pod plátno s jogurtem umístěte misku, do které bude odkapávat syrovátka.

Nechte jogurt překapávat opět 2-4 hodiny. Ke konci můžete plenu i jemně vyždímat aby vytekla opravdu všechna syrovátka. Je důležité aby byl sýr co nejvíce suchý.

domaci-syr2

Hotový sýr uložte do uzavíratelné misky a skladujte ho v lednici.  Odkapanou syrovátku můžete uložit do lednice a použít na fermentování zeleniny.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com