Domácí sýr a syrovátka
Potřebujete:
- domácí 24 hodinový kefír nebo jogurt
První způsob
Na misku položte cedník a přikryjte ho jemným hadříkem na výrobu sýru (lze použít i slabou utěrku nebo bavlněnou dětskou plenu).
Na cedník s plátnem nalijte jogurt/kefír a nechte vykapat syrovátku do spodní misky. Jak dlouho budete překapávat záleží na počáteční hustotě jogurtu/kefíru. Ale v průměru 2-4 hodiny, aby vám vznikl hustý, krémový sýr.
Druhý způsob
Do misky vložte sýrové plátno (popř. utěrku, plenu) a nalijte do ní jogurt nebo kefír.
Vezměte si do ruky všechny 4 kraje plátna a zagumičkujte je. Vyčnívající kraje plátna pak prostrčte úchytkou na horní kuchyňské lince a pevně je tam uvažte. Pod plátno s jogurtem umístěte misku, do které bude odkapávat syrovátka.
Nechte jogurt překapávat opět 2-4 hodiny. Ke konci můžete plenu i jemně vyždímat aby vytekla opravdu všechna syrovátka. Je důležité aby byl sýr co nejvíce suchý.
Hotový sýr uložte do uzavíratelné misky a skladujte ho v lednici. Odkapanou syrovátku můžete uložit do lednice a použít na fermentování zeleniny.