Sezamové polomáčené sušenky
Dnes jsem se v kuchyni trochu potrápila, měla jsem v plánu péct pracny do formiček. Všechno jsem si připravila, udělala těsto a začala ho pěchovat do formiček. Bohužel ale bylo moc lepkavé a nešlo mi vyklápět. No co s tím? Manželovi i dceři chutnalo, ale upřímně jim chutná skoro všechno, a tak jsem se rozhodla pro plán B.
Upekla jsem jen klasické lžící kladené sušenky a namočila je ve zbytku hořké čokolády, co mi zbyla od minule. Někdy se prostě nepodaří to, co člověk zamýšlí, a pravda je, že u nás doma takhle často vznikají ty nejlepší dobroty.
Potřebujete:
- ½ hrnku sezamové pasty nebo másla (tahini)
- 2 vrchovaté lžíce medu
- 1 vejce
- 1 ½ hrnku mandlové mouky
- ¼ lžičky jedlé sody (můžete úplně klidně vynechat)
- špetka soli
- trošičku vanilkové esence nebo vnitřek jednoho vanilkového lusku
Postup:
V misce si smíchejte tahini, med a vejce. Ručním mixérem pořádně promíchejte, dokud nevznikne lepkavá směs.
Přidejte jedlou sodu, pokud ji budete používat, sůl a mandlovou mouku.
Těsto nechte chvíli stát, aby směs ztuhla.
Mezitím si připravte plech s pečícím papírem, který pomažte olejem. Zapněte troubu na 170 stupňů.
Čajovou lžičkou klaďte malé hrudky těsta na pečící papír, nechte mezi nimi dost místa, nabydou vám a nechcete, aby se vám pospojovaly.
Když bude plech plný, dejte péct do trouby na 8-10 minut. Chcete, aby okraje byli pevné, ale samotná sušenka uprostřed nemusí být. Ztuhnou, až vychladnou.
Můžete sušenky jíst, tak jak jsou, nebo je můžete namočit do hořké čokolády.
Popřípadě ozdobte sezamovým semínkem nebo mletými ořechy.
Stejně jako ostatní GAPS cukroví, i tyto sušenky skladujte v lednici.
Moc pěkný recept. Ráda bych je brzo vyzkoušela, ale mám v plánu je udělat RAW. To znamená nepéct, ale jen sušit. Myslím, že by to mohlo vyjít. Děkuji za nápad
Světlo, určitě by to šlo. Na raw bych asi vynechala vejce a jedlou sodu. A pak klidně usušit v sušičce. Budu se těšit jak to dopadne.
Vcera som po case robila tieto susienky, pozmenila som si recept nasledovne:
muka kokosova 1 hrncek, namiesto medu xylitol, stevia a trosku javoroveho sirupu – nie sme gaps. Namiesto namacania v cokoladne som robila na sposob cookies, nalamana coko 85% normalna z obchodu.
Vysledok bol chutovo vynikajuci, aj ked mladsia dcerka je nestastna zo sialene horkej cokolady, ja to naopak milujem 🙂
Susienky sa akurat zle porcovali, cesto bolo akesi rozpadavajuce sa, aj susienky su krehke. Cim tomu mozem pomoct, pridat vajce, nejaky ttuk, menej kokos. muky? Nemam predstavu, co by mohol s cestom urobit napriklad banan…?
dakujem velmi pekne 🙂