Sezamové polomáčené sušenky

Dnes jsem se v kuchyni trochu potrápila, měla jsem v plánu péct pracny do formiček. Všechno jsem si připravila, udělala těsto a začala ho pěchovat do formiček. Bohužel ale bylo moc lepkavé a nešlo mi vyklápět. No co s tím? Manželovi i dceři chutnalo, ale upřímně jim chutná skoro všechno, a tak jsem se rozhodla pro plán B.

Upekla jsem jen klasické lžící kladené sušenky a namočila je ve zbytku hořké čokolády, co mi zbyla od minule. Někdy se prostě nepodaří to, co člověk zamýšlí, a pravda je, že u nás doma takhle často vznikají ty nejlepší dobroty.

Potřebujete:

  • ½ hrnku sezamové pasty nebo másla (tahini)
  • 2 vrchovaté lžíce medu
  • 1 vejce
  • 1 ½ hrnku mandlové mouky
  • ¼ lžičky jedlé sody (můžete úplně klidně vynechat)
  • špetka soli
  • trošičku vanilkové esence nebo vnitřek jednoho vanilkového lusku

Postup:

V misce si smíchejte tahini, med a vejce. Ručním mixérem pořádně promíchejte, dokud nevznikne lepkavá směs.

Přidejte jedlou sodu, pokud ji budete používat, sůl a mandlovou mouku.

Těsto nechte chvíli stát, aby směs ztuhla.

Mezitím si připravte plech s pečícím papírem, který pomažte olejem. Zapněte troubu na 170 stupňů.

Čajovou lžičkou klaďte malé hrudky těsta na pečící papír, nechte mezi nimi dost místa, nabydou vám a nechcete, aby se vám pospojovaly.

Když bude plech plný, dejte péct do trouby na 8-10 minut. Chcete, aby okraje byli pevné, ale samotná sušenka uprostřed nemusí být. Ztuhnou, až vychladnou.

Můžete sušenky jíst, tak jak jsou, nebo je můžete namočit do hořké čokolády.

Popřípadě ozdobte sezamovým semínkem nebo mletými ořechy.

Stejně jako ostatní GAPS cukroví, i tyto sušenky skladujte v lednici.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com