Palačinky z kokosové mouky
Facebookovská akce, kdy jsme představovali našim fanouškům fotografie z připravované knihy GAPS & Paleo snídaně, je už za námi a my se nyní můžeme plně soustředit na dokončování kuchařky. Držte nám palce, ať jde vše hladce a my vám ji můžeme nabídnout ještě před Vánoci. Zatím si můžete uvařit k snídani tyto vynikající palačinky, o které byl na Facebooku minulý týden obrovský zájem. 😉
Potřebujete:
- 6 vajec
- 1 hrníček kokosového nebo mandlového mléka
- 4-6 lžic kokosové mouky. Množství zde záleží na velikosti vajec
- 1 lžička arrowroot prášku (pokud jste na GAPS tak vynechte)
- špetka soli
- Kokosový olej nebo máslo na smažení
Nejprve vyšlehejte vejce a postupně přidejte zbylé suroviny. Jako poslední přidávejte kokosovou mouku. Použijte sítko a pomalu přesívejte mouku a stále míchejte, aby se vám nedělali žmolky. Začněte 4 lžícemi, pokud bude mít těsto správnou hustotu jako klasické těsto na palačinky, další mouku už nepřidávejte. Těsto nechcete mít ani řídké, ani moc husté. Když jste s hustotou spokojeni, nechte těsto 10 minut stát, než budete palačinky smažit. U kokosové mouky je potřeba, aby nasákla všechnu vlhkost. Pokud budete smažit hned, palačinky se budou trhat a nepůjdou otáčet.
Po 10 minutách dejte na pánev tuk, asi jen lžíci a nechce pořádně zahřát. Těsto promíchejte před každou palačinkou, kokosová mouka má tendenci se usadit na dně. Nalijte necelou sběračku na pánev. Nechte smažit 1-2 minuty na jedné straně, aby šly palačinky otočit, na druhé straně už stačí jen chvilička.
Servírujte s ovocem a jogurtem.
tento recept jsem pred 15min zkousela. Nejen ze se na palacince delaly bubliny, ale trhala se a nesla ani otocit. Zkousela jsem to xkrat, ale nakonec jsem musela vsechno otocit. A to klasicke palacinky z hladke mouky delam bezne. Jsem dost nastvana a kokosovou mouku uz nikdy vic!!!
Pardon preklep – vsechno vyhodit jsem musela.
Ivo to mě mrzí, ano ty palačinky jdou oproti klasickým hůř otáčet, člověk se musí s tou kokosovou moukou prostě naučit. I mě to trvalo dost dlouho…
Dělám je už po několikáté.. 🙂 po přečtení příspěvků jsem si dávala pozor. Jde to podstatné hůř než u klasických palačinek… Ale dělám je menší a jsou vcelku.. 🙂 díky za inspiraci..
Simono, to jsem moc ráda. Máte pravdu, tento recept je velice komplikovaný, a trvalo mi dlouho než jsem ho při přípravě kuchařky vypilovala. I tak se často nemusí povést. Mám vysledovnáno že hodně záleží jakou pánev člověk použije, jaký tuk a kolik a taky na značce kokosové mouky. Ale když se povedou, stojí to za to:-)
Jj – pánev- doporučuji koupit kvalitní pánvičku na palacinky- s nízkým okrajem – a livanecnik . Na tom jsem smažila zpočátku nemoučné lívanečky , teď už v poho na velké palacinkové – chce to opravdu trochu cviku. Mam radu – kdyz sem se je učila a trhali se mi , bylo mi je líto vyhodit , tak sem je „umíchala“ ( jako smažená vajíčka) ? Na talíři ozdobila ovocem , jogurtem co kdo ma rad a podávala jako ála kokosový trhanec- a jak to chutnalo ?.Nemusite vyhazovat , ono je to jedle i potrhané ?
Ano tento recept je opravdu složitý a ovlivní ho tolik faktorů. Prostě ne vždy se podaří:-)
Ahoj, dekuji za zajimave stranky. Kokosovou mouku pouzivam jiz nejakou dobu, ale palacinky se z ni teprve ucim a delam dnes poprve, a tak hledam jak na ten pomer, protoze opravdu hodne saje. Na panvi mi vznika trhanec a chce to delat mensi. Vlastne to pripomina rakouske Kaiserschmaren, coz je vlastne natrhana palacinka, ke ktere se pak prida na taliri ovoce, skorice, smetana.