Banánové kokosky
Pročítala jsem si Vánoční recepty, které už máme na stránkách, a napadlo mě, že nemáme recept, který by byl vhodný pro někoho, kdo je alergický na vejce, máslo, nebo ořechy. To jsou suroviny, které se v GAPS pečení často používají.
No a tak jsem hledala a našla jsem recept, který jsem pro vás upravila, aby byl GAPS.
Stejně tak můžete kokosky upéct pro malé děti, když chcete mít sušenku, která není sladká a neobsahuje žádnou mouku. I tak je chuťově dobrá a dost sladká.
Potřebujete:
- 2 zralé středně velké banány (pokud budou banány opravdu malé, použijte raději 3)
- 1 ½ hrníčku strouhaného, neslazeného kokosu. U kokosu se ujistěte, že v sobě nemá žádný sulfur.
A to je vše;-)
Do mixéru dejte banán a rozmixujte do hladka. Přisypte strouhaný kokos a vše smíchejte.
Na plech dejte pečící papír a lehce pomažte olejem, já jsem použila kokosový, ale můžete použít, co nejlépe tolerujete.
Těsto je dost měkké, a nepůjde vám klasicky vyválet a vykrájet formičkami. I tak z něj, ale tvary vykrájet můžete, jak vidíte na fotce.
Lžicí rozprostřete trochu těsta na pečící papír, těsto silné asi tak maximálně 0,5 cm i tenčí, a dejte na něj formičku. Teď použijte příborový nůž, opatrně nožem odstraňte zbylé těsto okolo formičky. A pak teprve sundejte formičku. Důležité je s vykrojenou sušenkou už nehýbat. Takto pokračujte s dalšími sušenkami.
Když budete mít plech plný, dejte péct na 170 stupňů na 18-20 minut. Dokud nebudou okraje do zlatova zabarvené.
Kokosky budou i po do pečení stále měkké, nechte je vychladnout, než s nimi budete hýbat.
Pokud se rozhodnete nevykrajovat, použijte jen metodu, kdy těsto položíte na plech lžicí a vidličkou lehce zploštíte a vytvarujete do kulatého tvaru. I tak ale nedělejte kokosky moc tlusté.
Kokosky skladujete v lednici.
Z tohoto množství upečete 20-30 kokosek.
Právě jsem dopekla. Netradiční,ale super. Banan asi musí byt echt vyzraly,ze? A nevíte,jak dlouho v ledničce vydrží? Dekuji.
Netradiční určitě a proto jsem se musela podělit. Jsem ráda, že chutnalo
V ledničce u nás doma dlouho nevydržely, hned byly snědené;-)
Jinak určitě minimálně týden.
Na GAPS se banán vždy používá hodně zralý. Ale tady nemusí být nijak extra, jen ne úplně zelený.
Ahoj, dneska jsem je pekla poprvé a musím pochválit. I mému synovi, který má mlsný jazýček, moc chutnaly. Děkuji za recept.
Tak to moc ráda slyším. 😉