Medové perníčky
Potom co se mi je vloni opravdu nepodařilo upéct, rozhodla jsem se letos hledat jiný recept. Doma jsme nikdy perníčky nepekli, ale podle mého názoru opravdu patří k Vánocům. Moje dcera se nemohla dočkat až budeme vykrajovat a zdobit. Nemohla jsem jí tu radost tedy odepřít. Už jsme pekli dvě várky, protože nám to z té krabice nějak mizí. Asi vánoční skřítci 😀
Potřebujete:
- 200 gramů ořechové mouky
- 3 lžíce kokosového nebo olivového oleje (já jsem použila kokosový)
- 80 ml. medu
- 2 vrchovaté lžíce mletého, sušeného zázvoru
- ½ lžíce mleté skořice
- ¼ mletého hřebíčku
- 2 vrchovaté lžíce datlové pasty
- ½ lžičky jedlé sody
- špetka soli
Nejdříve si musíte vyrobit datlovou pastu. Potřebujete asi 100 gramů sušených datlí. Ty namočte v asi hrníčku teplé vody a nechte zakryté hodinu až dvě. Klidně ale i přes noc. Potřebujete, aby vám datle změkli.
Slijte vodu a schovejte si ji stranou. Datle dejte do mixéru a umixujte do hladké pasty. Pokud je moc hutná, přilejte trochu vody, ve které byli datle namočené. Pasta by neměla být ani hustá, ani moc tekutá.
Potřebujete malý kastrol, do kterého nalijete med, dáte dvě lžíce datlové pasty a všechno koření. Dáte na plotnu a zapnete jen na velmi nízkou teplotu, aby se vám med nespálil. Za stálého mícháni, když vám to začne na stranách probublávat, přidejte jedlou sodu, která vám pěkně vybublá. Vše pořádně promíchejte a sundejte z plotny.
Přilejte olej, promíchejte a nakonec vmíchejte ořechovou mouku. Udělá se vám taková velká lepkavá koule. Rukama těsto uplácejte, aby se pořádně spojilo, opatrně, bude stále trochu teplé, a dejte zabalené do pečícího papíru asi na hodinu do lednice.
Potom vyndejte a můžete vyválet a vykrajovat. Těsto může být trochu lepivé, použijte tedy ořechovou mouku na posypání válu, nebo můžete těsto válet mezi dvěma kusy pečícího papíru.
Válejte těsto silnější než jste zvyklí u normálních perníčků, moc vám nenakyne.
Já osobně bych recept zdvojnásobila, ať je perníčků víc.
Perníčky jsme nechali neozdobené, jen některým jsme z rozinek udělali oči, nos a pusu a občas i knoflíky. Ještě se snažím najít něco, čím by se dali zdobit jako klasicky bílou polevou. Tak pokud máte nějaký nápad napište nám ho do komentářů prosím..
Hezký večer:) Vaši stránku znám dlouho,je skvělá:) Na GAPS dietě jsem několik měsíců a dnes jsem poprvé chtěla vyzkoušet mandlovou mouku,jestli ji budu už tolerovat a rozhodla jsem se pro tento recept. Podle mě se úžasně hodí na Vánoce ,jsou moc dobré,ale na mě jsou 2 lžíce zázvoru až moc výrazné, tak pro příště ho dám trošku méně a budou dokonalé. Moc děkuji za tento recept;)
Petro děkujeme za pochvalu, vždycky ráda slyším, když moje recepty lidem chutnají.
Já osobně dávam do receptu jen trochu skořice, taky nemám ráda moc „voňavé “ koření..
Hezké vánoce
A na polevu mě něco napadlo 🙂 Ale vyzkoušené nemám,ještě to jsou pro mě zakázané ingredience ,ale na anglických webových stránkách jsem objevila sušenky s polevou, recept na polevu:
1/2 balení kokosového krému či kokosového másla
1 lžíce kokosového oleje
1 lžíce ghee
1 lžíce medu
1 lžička organické vanilky
Dáme kokosový krém,olej a ghee do kastrůlku a na chvíli na nízké teplotě prohřejeme na plotně.Dáme pryč z plotýnky a rozmícháme až se vše roztaví.Přidáme ostatní ingredience a smícháme.Nazdobíme a poleva ztuhne:)
Nebo obdobný:
3/4 hrnku kokos.másla
1/4 hrnku kokos. oleje ( nesmí být tekuté )
1 lžička vanilkového extraktu
3 lžíce medu
Vmixéru vše promícháme .Poté dáme do zdobícího sáčku a zdobíme.Necháme ztuhnout nejlépe v lednici.
Kdybyste to vyzkoušeli,byla bych moc ráda ,kdybyste dali vědět :)Děkuji.
To zní super. Myslím, že tady mám recept, nebo Žaneta s podobnou polevou. Co z toho netolerujete? Můžeme popřemýšlet jak to nahradit..
Kokosvé máslo je úžasné, nevím zda se dá v ČR koupit. Pokud ne napíšu recept jak vyrobit, je to velice jednoduché.
Hezký večer:) Netoleruji vajíčka,ale tím ,že jsou pro mě zatím zakázané myslím,že jsem zatím nezkoušela ,protože se kokosový krém doporučuje až po několika měsících na dietě,alespoň jsem to tak četla. 🙂
Na kokosové máslo už recept mám,našla jsem ho na internetu,ale děkuji moc:)
Ještě k těm vajíčkům, nemáte nějaký nápad, jak je nahradit např. do chleba? 🙂 Děkuji.
Vajíčka se v chlebu nahrazují nejčastěji dýňovým pyré, nebo banánem nebo jablečným pyré..
Kokosová smetana je velice individuelní, pokud toletujete kokos, tak nevidím problém v konzumaci smetany, je hodně tučná a velice dobrá na příptavu desertů.
Určitě ale až na plné dietě.
Zatím jsem udělala bezvaječné kokosky, tak je zkuste pokud můžete banán a já se zaměřím na bezvaječné.. Stejně jsem to měla v plánu.
Da sa niecim nahradit datlova pasta?
Datlová pasta by teoreticky šla nahradit marmeládou, což nebude GAPS, ale určitě je to možnost.
Zda to bude, ale fungovat nemůžu zaručit, ta datlová pasta to také drží dohromady. Pokud se vám to podaří s marmeládou, určitě nám dejte vědět.
ok, dakujem 🙂