Medové perníčky

Potom co se mi je vloni opravdu nepodařilo upéct, rozhodla jsem se letos hledat jiný recept. Doma jsme nikdy perníčky nepekli, ale podle mého názoru opravdu patří k Vánocům. Moje dcera se nemohla dočkat až budeme vykrajovat a zdobit. Nemohla jsem jí tu radost tedy odepřít. Už jsme pekli dvě várky, protože nám to z té krabice nějak mizí. Asi vánoční skřítci 😀

Potřebujete:

  • 200 gramů ořechové mouky
  • 3 lžíce kokosového nebo olivového oleje (já jsem použila kokosový)
  • 80 ml. medu
  • 2 vrchovaté lžíce mletého, sušeného zázvoru
  • ½ lžíce mleté skořice
  • ¼ mletého hřebíčku
  • 2 vrchovaté lžíce datlové pasty
  • ½ lžičky jedlé sody
  • špetka soli

Nejdříve si musíte vyrobit datlovou pastu. Potřebujete asi 100 gramů sušených datlí. Ty namočte v asi hrníčku teplé vody a nechte zakryté hodinu až dvě. Klidně ale i přes noc. Potřebujete, aby vám datle změkli.

Slijte vodu a schovejte si ji stranou. Datle dejte do mixéru a umixujte do hladké pasty. Pokud je moc hutná, přilejte trochu vody, ve které byli datle namočené. Pasta by neměla být ani hustá, ani moc tekutá.

Potřebujete malý kastrol, do kterého nalijete med,  dáte dvě lžíce datlové pasty a všechno koření.  Dáte na plotnu a zapnete jen na velmi nízkou teplotu, aby se vám med nespálil. Za stálého mícháni, když vám to začne na stranách probublávat, přidejte jedlou sodu, která vám pěkně vybublá. Vše pořádně promíchejte  a sundejte z plotny.

Přilejte olej, promíchejte a nakonec vmíchejte ořechovou mouku. Udělá se vám taková velká lepkavá koule. Rukama těsto uplácejte, aby se pořádně spojilo, opatrně, bude stále trochu teplé, a  dejte zabalené do pečícího papíru asi na hodinu do lednice.

Potom vyndejte a můžete vyválet a vykrajovat. Těsto může být trochu lepivé, použijte tedy ořechovou mouku na posypání válu, nebo můžete těsto válet mezi dvěma kusy pečícího papíru.

Válejte těsto silnější než jste zvyklí u normálních perníčků, moc vám nenakyne.

Já osobně bych recept zdvojnásobila, ať je perníčků víc.

Perníčky jsme nechali neozdobené, jen některým jsme z rozinek udělali oči, nos a pusu a občas i knoflíky. Ještě se snažím najít něco, čím by se dali zdobit jako klasicky bílou polevou. Tak pokud máte nějaký nápad napište nám ho do komentářů prosím..

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com