Domácí majonéza
Do bramborového salátu určitě neodmyslitelně patří. Já jsem leta používala jen jogurt, ale letos jsem bohužel zase bez mléčných výrobků, tak se musím spokojit s majonézou. Vím, že hodně lidí má často problém s výrobou. Tahle verze mi přijde velice jednoduchá a už jsem ji párkrát dělala a vždycky se mi povedla. Tak snad se bude dařit i vám. Důležité je opravdu dodržet návod tak jak je napsaný.
Potřebujete:
- 2 celé vejce
- 2 žloutky
- 2 lžíce hořčice, hledejte hořčici, která není slazená, já jsem použila Dijonskou
- 3 lžíce citronové šťávy
- 2 lžíce syrovátky – pokud ještě netolerujete , můžete úplně klidně vynechat
- 1,5-2 hrníčky kokosového oleje
- ½ lžičky nerafinované soli
- Trochu pepře
Pokud používáte ponorný mixér, tak do nádobky dejte suroviny přesně v tom pořadí, v jakém jsou uvedeny. Ponořte mixér dovnitř a pomalými pohyby nahoru a dolů umixujte majonézu do hladkého krému. Mě tato metoda vyhovuje nejvíce a opravdu se mi vždy povedla výborná majonéza. Pokud budete používat mixér, dejte dovnitř všechny suroviny kromě oleje. Zapněte na okamžik, aby se suroviny spojily, a poté za stálého chodu mixéru pomalu přilévejte olej. I tady je hotovo, když vznikne hladká majonéza. Přendejte do skleněné nádoby a skladujte v lednici. Pokud jste použili syrovátku, neplňte sklenici až k okraji, ale nechte asi 3 cm od okraje volné. Zavřete a nechte venku při pokojové teplotě 7-10 hodin, poté uložte do lednice. Majonéza vám v lednici trochu zhoustne, víc pokud jste použili syrovátku. Se syrovátkou vám v lednici vydrží i několik měsíců. Bez syrovátky spotřebujte do 2 týdnů.
Mně by zajímalo, zda by se dal kokosový olej tady v receptu nahradit jiným levnějším. Z olivového je hořká nepoživatelná. I jiné panenské oleje co jsem zkoušela dopadly stejně.
Magdo já jsem to vloni dělala z olivového a byla dobrá, vůbec ne hořká. Ono ostatní oleje, pokud budou kvalitní, za studena presované, tak budou počítám asi stejně drahé jako ten kokosový. Zkoušela jsi tenhle recept z olivového?? Nebo jiný? Schválně zkus tenhle a uvidíš..
S tím olivacem je to o zvyku. Můj chlap si nezvykl. Všechny za studená lisovane maji vlastní pronikavou chuť. Sla jsem na to od lesa a použila ghee. Chuť luxusni, ale nedomyslela jsem efekt tuhnutí, když to dám do lednice. Takže druhý den jsem sice neměla majonézu, zato luxusni pomazanku na chleb/icky:)
Dnes si ficim na salátu ala coleslaw, který si bez majonézy.z olivace vůbec neumim představit.
Tak to je dobrý nápad s tím Ghee. A hned je recept na pomazánku.
Já musím říct, že nejvíc mi chutná ten s olejem kokosovým, já osobně nemám moc ráda chut olivového oleje.
povedlo se vam nekomu udelat majonezu v mixeru? Me z toho vzdycky vyjde jen zluta tekutina, i kdyz olej prilevam pomalu 🙁
Martino,
já jsem na tom byla stejně a proto jsem tu majonézu začala dělat tím ručním mixérem. To fakt jednoduché a nikdy se mi nestalo, že by se mi majonéza nepovedla.
Pisete tu, ze majoneza s ghee stuhne. A s kokosovym olejom nie? Ved aj ten tuhne v chlade. A necitit tam chut kokosu?
Lucie nikdy jsem majonézu s ghee nedělala. Já osobně ghee nemůžu, tak proto.
S kokosovým olejem neztuhne, on když se vyšlehá tak znění konzistenci. Ztuhne, ale ne na kámen, jako když ho dáte do mrazáku. Takže jediné co mě napadá, vyzkoušejte ghee a uvidíte jak to dopadne. Chuť kokosu je určitě trochu cítit, pro mě mnohem přijatelnější než chuť olivového oleje, tedy když mluvím o majonéze. Kupte si kokosový olej, který je bez chuti a vůně, to pak není cítit nic. Nebo jěště doporučuji zkusit avokádový, za studena presovaný olej.
S ghee som ju skusala a je famozna. Pouzila som ju aj ako natierku, aj len tak ako dressing a aj na salat „vianocny“ podla vasho receptu. Iny salat uz ani nebudem jest. 😉
Skusim este s tym kokosakom a porovnam a samozrejme dam vediet. Dakujem za uzasne recepty.
Tak to je dobré vědět že majonéza funguje i s ghee. děkujeme
Dobry den.
A pochopila som to spravne ze ta syrovatka tam nieje potrebna?
Ide najoneza urobit aj bez nej?
Dakujem. Zuzka
Ano syrovátka není důležitá, můžete vynechat,ale v tom případě se majonéza můsí celkem rychle sníst. Se syrovýtkou v lednici vydrží dost dlouho.