Papájová polévka
V páté fázi diety GAPS se představuje vařené ovoce. Mělo by se začínat jablkem, ale já jsem na jablka alergická a nechce se mi ještě testovat jak bych si s nima po 50 dnech na úvodní dietě poradila. Vzhledem k tomu, že jsme nyní v Austrálii, přišla mi Papája, která je velmi jemná, jako vhodná alternativa. Čerstvá papája je dobrá sama o sobě. Vařená ale, alespoň podle mě, potřebuje něčím dochutit. Zkoušela jsem různé varianty a tahle mi chutná nejvíc.
Ingredience:
- zralá papája
- čerstvá máta
- citrón
- kokosový olej
Papáju oloupete a nakrájíte na kousky. Dáte do hrnce a zalijete troškou vody, tak aby byla přibližně do poloviny ponořená. Po přibližně 15 minutách by měla být papája dobře rozvařená a měla by jít krásně rozšťouchat. Přidáte 1 lžíci kokosového oleje, šťavu z citrónu (podle chuti), pokrájenou čerstvou mátu a promícháte.
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, v seznamu nejsou všechny potraviny. Ty co tam nejsou, jsou neutrální?
Narazila jsem především na jahody a fenykl – zeleninu. To jsou zrovna potraviny, na které má dcera z testu intolerance nulu, takže jí vlastně by neměly nic špatného dělat.
Děkuji za odpověď
Markéta
Dobrý večer Markéto, ano potraviny, které nejsou uvedené ani v jednom seznamu jsou neutrální a pokud na ně nemá dcera reakce, tak je můžete zařadit.
A mám ještě jeden dotaz. Jak vyrábíte domácí kyselou (kysanou smetanu.
Díky
Markéta
Do hrnku smetany ke šlehání dáte jednu až dvě polévkové lžíce podmáslí a přikryté něčim prodyšnym to necháte v pokojové teplotě přibližně 18 hodin. Pak to promícháte a dáte do lednice. My necháváme klidně i 24 hodin, záleží jakou máte doma teplotu.
Děkuji
a tu šlehačku a podmáslí máte z obchodu? normálního? nebo se k tomu taky dá dopracovat přirozenější cestou? Pokud seberu z čerstvého mléka smetanu, což není smetana ke šlehání a přidám podmáslí (voda při výrobě másla), tak by asi zakysanka taky měla vzniknout. Ale takové možnosti nemám. Jestli na GAPSku stačí šlehačka a podmáslí koupit…
Hezký víkend
Makéta
Můžete je koupit, akorát se koukejte, aby do nich nebyly přidávané zbytečné přídavky jako je např. xantanová guma, škroby apod.