Sem s tuky!

Zdravé tuky jsou spolu s domácími vývary a fermentovanou zeleninou základem terapeutického protokolu GAPS. Tuky jsou nedílnou součástí mnoha tělesných funkcí a jsou naprosto nezbytné pro hojení střev a dalších částí těla. Pokud si potřebujete zahojit trávicí systém, budete se muset zaměřit na co nejvyšší přísun zdravých tuků.

Mezi zdravé tuky se řadí tradiční tuky, které lidé konzumují po tisíce let. Patří mezi ně živočišné tuky, kokosový olej, palmový olej, avokádo, olivový olej, rybí tuk a ořechy. Nejlepšími jsou pak živočišné tuky jako je vepřové sádlo, lůj z hovězího a jehněčího masa, drůbeží tuk a máslo. Kokosový olej je také velice výživný a léčivý. Tyto tuky mají tendenci být při pokojové teplotě tuhé. Již několik let panuje mýtus, že tyto tuky jsou odpovědné za většinu našich moderních nemocí. Nicméně z mnoha vědeckých studií vyplývá, že to jsou tzv. trans tuky, které zvyšují riziko srdečních onemocnění, snižují imunitní systém a zvyšují výskyt cukrovky 2. typu. Trans tuky znesnadňují činnost enzymů potřebnou k metabolizaci omega 6 a omega 3 kyselin, způsobují poškození volnými radikály a mnoho dalších zdravotních problémů.

Jeden z důvodů proč vícenenasycené tuky způsobují tolik zdravotních problémů je,  že mají sklon k zoxidování nebo žluknutí. Žluklé oleje jsou charakterizovány volnými radikály, které napadají buněčné membrány a červené krvinky a způsobují poškození DNA, což může spustit mutace ve tkáních, cévách a pokožce. Poškození pokožky volnými radikály způsobuje vrásky a předčasné stárnutí pleti, poškození tkání a orgánů volnými radikály nastavuje fázi pro nádory a poškození cév volnými radikály iniciuje rozvoj plaku.
* Tuky II.: Vyživující tradice

Nasycené tuky hrají důležitou roli v chemii lidského těla. Posílují imunitní systém a podílí se na mezibuněčné komunikaci, pomáhají receptorům našich buněčných membrán správně fungovat, včetně receptorů pro inzulín. Také plíce ke své funkci potřebují dostatek nasycených tuků. Což je důvod, proč děti konzumující máslo a plnotučné mléko, mají mnohem méně častěji astma, než děti, které konzumují mléko se sníženým obsahem tuku a margaríny. Nasycené tuky jsou rovněž zapojeny do funkce ledvin a produkce hormonů. Nasycené tuky jsou nezbytné pro nervový systém, bez nichž by nemohl správně fungovat. Více než polovina tuků v mozku je nasycená. Nasycené tuky potlačují zánět. A v neposlední řadě nasycené tuky aktivují vitamíny A, D a K2, které jsou pro naše zdraví nezbytné.

Přesné množství tuků, které byste měli konzumovat nejde určit. Není žádné konkrétní množství, je potřeba naučit se naslouchat svému tělu a rozpoznat co mu dělá dobře a co ne. Se zvýšenou konzumací tuků je také potřeba jíst dostatek masa a zeleniny a omezíte přísun sacharidů.

Tuky vhodné pro vaření:

  • Máslo
  • Lůj z hovězího a jehněčího masa
  • Vepřové sádlo
  • Kuřecí, husí a kachní tuk
  • Kokosový a palmový olej

Tuky vhodné do salátů:

  • Extra panenský olivový olej
  • Sezamový a arašídový olej, získaný mechanickou extrakcí
  • Lněný olej, získaný mechanickou extrakcí (pouze v malém množství)

Tuky vhodné jako doplněk stravy:

  • Olej z tresčích jater (je vhodnější než klasický rybí olej, který neposkytuje v tucích rozpustné vitamíny a může způsobit předávkování nenasycených mastných kyselin. Obvykle také pochází z chovných ryb), obsahující přirozeně se vyskytující vitamíny A a D. Mezi takové patří např. značka Rosita nebo fermentovaný olej z tresčích jater Blue Ice.

Nevhodné tuky (mohou způsobit rakovinu, srdeční choroby, disfunkce imunitního systému, sterilitu, poruchy učení, růstové problémy a osteoporózu):

  • Veškeré ztužené a částečně ztužené tuky
  • Průmyslově zpracované tekuté oleje (např. sojový, kukuřičný, řepkový, olej ze světlice barvířské a olej z bavlníkových semínek)
  • Tuky a oleje (zejména rostlinné) zahřívané na velmi vysokou teplotu, ať už při procesu zpracování nebo při pečení.

Na závěr několik tipů, jak zvýšit přísun tuků.

  • Před servírováním maso a zeleninu polévejte máslem nebo olivovým olejem
  • Zeleninu vařte s velkým množstím másla
  • Před servírováním přidávejte do polévek máslo nebo jiný tuk
  • Přidávejte do ovocných koktejlů kokosový olej
  • Dělejte si často Guacamole
  • Dělejte si zmrzlinu z kokosového mléka
  • Dělejte si zakysanou smetanu

♦♦♦

Použité zdroje:
Know Your Fats Introduction: The Weston A. Price Foundation. 24. 2. 2009. Dostupné z: http://translate.google.com/translate?sl=auto&tl=cs&js=n&prev=_t&hl=en&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fwww.westonaprice.org%2Fknow-your-fats%2Fknow-your-fats-introduction
GAPS for Beginners Series: Fats on GAPS. Whole Natural Life. 7. 2. 2012. Dostupné z: http://wholenaturallife.com/2012/02/07/gaps-for-beginners-series-fats/
Tuky II.: Vyživující tradice. 8. 1. 2012. Dostupné z: http://vyzivujicitradice.cz/2012/01/08/tuky-ii/

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz