Stir Fry
Stir Fry je tradiční čínská metoda vaření. Jídlo je vařené v hluboké pánvi wok, smažené (fry) na malém množství oleje. Jídlo se připravuje tradičně při vysoké teplotě a za stálého míchání (stir). Jméno je tedy odvozeno ze stylu vaření. Tradičních receptů je nezpočet, dnes se tento způsob vaření používá i v jiných částech Asie jako je Thajsko, Vietnam a jiné.
Tento recept je naším oblíbeným již několik let. Od tradičního se liší tím, že v sobě nemá sojovou, rybí a jim podobné omáčky, které tradičně obsahují velké množství glutamátů a jiných „dobrot.“ Stir Fry bude určitě chutnat i ostatním členům rodiny, kteří nejsou na GAPS. Ti si mohou jako přílohu dát rýži nebo asijské nudle.
Potřebujete:
- 300 gramů hovězího masa, kupte si kostky na guláš a maso si nakrájejte na co nejtenčí plátky
- 4 stroužky česneku
- Kousek čerstvého zázvoru – asi tak 2 cm
- Sůl
- Pepř
- 4-8 lžic kokosového oleje
- 1 velká cibule
- 2 velké mrkve
- 2 středně velké cukety
- 1 menší brokolice
- 1 hrnek vývaru
Maso nakrájené na tenké plátky dejte do misky a osolte a opepřete ho dle chuťi. Česnek a zázvor nastrouhejte na jemném struhadle a zamíchejte do masa. Vše zalijte olejem a pořádně promíchejte.
Přikryjte misku talířkem nebo pokličkou a nechte marinovat 2-4 hodiny v chladu.
Než budete vařit připravte si zeleninu. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na půl kolečka. Mrkev a cuketu nakrájejte na slabé kolečka, nebo použijte spirálovač. Já jsem udělala silné nudle pomocí ručního spirálovače. Brokolici rozdělte na malé kousky.
Na hlubší pánev nebo wok nalijte asi 2 lžíce oleje a nechte rozpálit. Pak přidejte marinované maso včetně oleje. Nechte maso zatáhnout, neustále míchejte aby se nepřichytávalo (5-10 minut). Až bude maso téměř hotové, odeberte ho z pánve a nechte ho v misce, zakryté talířkem, odpočinout.
Pokud je potřeba dejte na pánev trochu více tuku, přidejte zeleninu a pořádně promíchejte. Osolte, opepřete a podlijte vývarem. Sporák nechte zapnutý na relativně vysokou teplotu, neustále zeleninu míchejte, chcete aby se vám vývar vyvařil. Má dodat zelenině chuť, ale v hotovém jídle nechcete mít přebytek šťávy. Pokud máte pocit, že se vývar vyváří přiliš rychle a připalujete, podlijte trochu více a uberte na teplotě.
Když bude zelenina trochu měkká, vraťte na pánev maso i se šťávou kterou pustilo do misky. Celé to znovu promíchejte, nechce 1-3 minuty smažit, aby se vyvařila přebytečná šťáva a pak je hotovo.
Zelenina ve stir fry nemá být v žádném případě rozvařená, má být tak akorát, mrkev klidně trochu tuhá, aby křupla když do ní kousnete. Vše by mělo být krásně teplé.
Servírujte samotné nebo podávejte s květákovou rýží. Recept najdet zde.
Na dozdobení můžete na stir fry nasekat čestvý koriandr.
Poznámka
Pokud nemáte čas maso marinovat, nechte ho v česneku a zázvoru s olejem jen po dobu co si budete připravovat zeleninu. I tak to bude dobré. Pro výraznější chuť ale určitě doporučuji marinovat déle, klidně i přes noc v lednici.
Pro ty co mají rádi ostré, se může do počátečního marinování přidat nadrobno nakrájené čerstvé čili papričky dle chuti.
Dobrou chuť.