Čočka s masem v pomalém hrnci
Pomalý hrnec je, alespoň u nás doma, neodmyslitelnou součástí kuchyně. Bez něho si ani nedokážu představit život… Používám ho na výrobu jogurtu, vařím v něm vývary a další jídla. Tohle je náš rodinný favorit a tak se o něj s vámi musím podělit.
Na pomalém hrnci je výborné to, že se ráno připraví a večer je hotová večeře aniž byste se o ni během dne starali.
Potřebujete:
- 500 gramů čočky
- 5 středních mrkví
- maso na kosti
- sůl, pepř a bobkový list nebo čerstvý rozmarýn
- kokosový olej na naložení masa
- 3 stroužky česneku
- kousek čerstvého zázvoru
S přípravou je nutné začít večer předem. Čočku dejte do misky, zalijte vodou a přidejte lžíci syrovátky nebo jablečného octa. Po chvíli zkontrolujte, a v případě potřeby přilejte více vody, čočka nabobtná a je nutné, aby byla pod vodou. Misku nechte do rána na lince, nemusíte ji přikrývat, nebo jen utěrkou.
Do druhé mísy nebo nádoby dejte maso (lze použít celé kuře, kuřecí stehna, jehněčí koleno, rameno nebo nohu). Důležité je, aby to bylo maso na kosti. Já většinou dělám maso jehněčí, záleží co máte rádi nebo po ruce. Maso osolte, opepřete, potřete rozmačkaným česnekem a nastrouhaným zázvorem. Česnek a zázvor chcete do masa doslova vmasírovat, pokud jsou v mase otvory, dejte je i dovnitř. Celé maso pak zalejte kokosovým olejem. Nemusí být celé ponořené, ale ať je olejem celé dokonale promazané, i uvnitř. Mísu zakryjte folií a dejte přes noc do lednice marinovat.
Druhý den ráno už jen zbývá dát vše do pomalého hrnce. Čočku předtím slejte a v cedníku propláchněte vodou. Přidejte mrkev nakrájenou na kostky, nebo kolečka, zamíchejte, osolte a opepřete. Na čočku položte maso a okolo dejte všechen kokosový olej, bude z lednice ztuhlý, tak ho rukama rozlámejte na kousky. Přidejte bobkový list, nebo čerstvý rozmarýn. Teď už zbývá jen přidat vodu, tak aby všechna čočka byla ponořená. Maso nechte na povrchu, jinak by byl závěrečný produkt spíš jako polévka.
Pomalý hrnec zapněte na nízkou teplotu a nechte vařit asi 6-8 hodin. Dochuťte dle potřeby solí a pepřem. Můžete servírovat s kysaným zelím , nebo jinou fermentovanou zeleninou.
Na tento recept používám můj 6 litrový pomalý hrnec. Pokud máte hrnec menší nebo větší, upravte si poměry dle potřeby.
To vypadá výborně, moc děkuju za recept. Kdy myslíte, že je toto jídlo vhodné? Hned zpočátku plné diety? Šla by použít i červená čočka? děkuju Ivona
Červenou čocku použít lze.
Ivono já bych osobně na tenhle recept červenou čočku nepoužívala. Mám ji moc ráda, ale když se vaří v pomalém hrnci, vznikne z ní úplná kaše, takže to jídlo chutná i vypadá jinak. Na tento recept používám klasickou čočku. Z červené dělám ráda polévku. Určitě,ale vyzkoušejte, třeba vám to bude chutnat.
Co se týká vhodnosti, tak já jsem čočku, pokud byla namočená a uvařená v pomalém hrnci, tolerovala velice brzo na plné dietě, ale opravdu záleží na stavu zažívání. Nechte synovi maličko zkusit a uvidíte.
Nemám pomalý hrnec, to se vari pomalu jako vývar? Myslím tim teplotu, co by bublinka vybublala? A dá se místo kokosaku použít treba prepustene máslo nebo sádlo? Dekuji.
Já jsem to jednou u rodičů, kde taky nemám pomalý hrnec, zkoušela dělat v troubě, ve skle a pekla jsem to za nízké teploty asi 6 hodin. Ale ta čočka zůstala dost tvrdá.
Na plotně to vařit, nevím jak to by dopadlo, ten pomalý hrnec v tomhle případě ani nebublá, spíš se to jako dusí. Ale stojí to za zkoušku a pak se určitě poděl o dojmy.
Kokosový olej se dá nahradit olivovým, nebo sádlem,ghee, atd..
Jano, já bych se chtěla zeptat, jaké máte informace o stravitelnosti luštěnin s živočišnou bílkovinou. Dr. Strnadelová píše, že to není dobře stravitelná kombinace. Děkuji.
Renato,
Tohle je podle mě velice individualní věc, já osobně jsme s tím nikdy neměla problém a i když jsem měla trávení špatné, nikdy mi tento recept nevadil.
Já si naopak myslím, že luštěniny a i zelenina je lépe stravitelná práve s živočišným tukem. Jak říkám, asi je to i věc názoru a jakou cestou se vydáte..