Mii muffiny

Dnešní příspěvek bude trošku jiný než obvykle. Podělím se s vámi ani né tak o recept, jako o dnešní zážitek. Dnes se totiž pustila do pečení Mia (4,5 let). Pečeme a vaříme spolu poměrně často, ale dnes to bylo jiné. Včera večer, když jsem jí uspávala, tak mi řekla, že by si moc přála upéct něco úplně sama. A tak jsem jí k tomu dnes dala prostor. Na linku jsem jí postavila odměrky a suroviny a vše ostatní jsem nechala na ní. V průběhu jejího vaření, jsem se snažila zapisovat kolik čeho do misky dává (ale nedávala odměrky přesně, tak musíte k receptu přistupovat s rezervou). Jediné, s čím jsem Mie pomohla byla práce s jejím muffinovačem. Posledně se o něj totiž spálila a tak se dnes bála. Pak jsem ještě připravila krém na zdobení, tak u něj budete mít míry přesně.

Nebudu vám lhát a psát, jak jsem byla překvapená, že se jí ty muffiny opravdu povedly. Vůbec mě to totiž nepřekvapilo 😀 Je vidět, že už má s mícháním těsta nějaké zkušenosti. 🙂 Občas jsem jí tedy poradila, ať tam přidá ještě trochu kokosového mléka, když to bylo moc husté, ale to je vše. Muffiny jsou naprosto luxusní a já mám co dělat, abych se udržela a ty poslední kousky dnes večer nespořádala…

Tak a teď k receptu. Potřebujete:

  • 1/2 hrnku kokosové mouky
  • cca 1/2 hrnku banánové mouky (bylo to o trošku méně)
  • 2 vejce
  • 1 plechovku kokosového mléka
  • cca 5 lžiček kakaa
  • cca 2 lžíce kokosového cukru
  • cca 1 lžičku jedlé sody
  • hrst rozinek
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli

Všechny suroviny smíchejte dohromady a dejte péct. My jsme pekly v muffinovači, tak nemohu říct jak dlouho by se muffiny pekly v klasické troubě. Zkusila bych to na 180° C, třeba na 20 minut a zkoušela špejlí, jestli jsou již prodělané.

Na krém potřebujete:

  • 170 gr hořké čokolády (já použila 90% od Lindt – pokud jste na GAPS použijte raději naší domácí čokoládu)
  • 1/4 hrnku kokosového mléka
  • 56 gr másla (můžete použít i kokosový olej)
  • 1 lžičku vanilkového extraktu
  • špetku soli

Čokoládu nalámejte na kousky a spolu se všemi ostatními surovinami rozehřejte na mírném ohni. Po celou dobu směs míchejte, dokavaď nebudete mít hustý jemný krém. Pak ho odstraňte z plamene a stále míchejte, dokavaď nevychladne na teplotu, ve které ho můžete přendat do ledničky.

V ledničce ho nechte přibližně 20 minut, s tím, že je potřeba ho každých 5 minut promíchat. Až bude dostatečně ztuhlý, můžete začít zdobit. Pokud na krém zapomenete, tak ho opatrně opět rozehřejte, rozmíchejte do hladka a nechte zase zchladit.

Pokud vám zůstane nějaký krém navíc, můžete si ho nalít do malých formiček a udělat si malé čokoládky.

Dobrou chuť. ♥♥♥

*

Žaneta
Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka.