Banánový dortík

Dnes jsme se s Miou pustily do experimentování s banánovou moukou. Objevila jsem ji v létě s Janou, když jsme se v létě sešly obě v Praze a dokončovaly jsme práce na kuchařce. Mimochodem, ještě jsme o tom nepsaly, ale kuchařka už je konečně hotováááá! Minulý týden jsme odevzdaly nakladatelství poslední podklady. 🙂 Bohužel se nestihne vytisknout ještě před Vánoci, ale můžete se na ni těšit hned začátkem ledna. Více informací o kuchařce brzy napíšeme v samostatném článku, kde se budete moci těšit i na malou ochutnávku. 😉

A teď již k receptu. Posledních pár měsíců vynechávám kvůli potravinové intoleranci vaječné bílky. Ve většině mých receptů tak nyní naleznete pouze žloutky. Pokud byste chtěli péct přeci jen s celými vejci, můžete zkusit počet vajec snížit na polovinu, namísto 6 žloutků tedy použít 3 celá. Nemohu ale zaručit, že dosáhnete úplně stejného výsledku. Zvláštní ale je, že od té doby co používám pouze vaječné žloutky, tak se mi pečení začalo nějak dařit. 😀 A i s lehčím srdcem dávám Mie vylízat mísu od těsta. K syrovému bílku jsem měla přeci jen trošku odstup…

Také se musím přiznat, že jsem ve skutečnosti použila 85% hořkou čokoládu a né domácí hořkou čokoládu o které píši v receptu. Pokud jste na GAPS, tak použijte určitě ale tu domácí. Ta kupovaná se stejně při pečení neroztekla, což jsem měla původně v plánu.

Potřebujete:

  • 6 žloutků
  • 3 lžíce medu
  • 1 lžíci vanilkového extraktu
  • ½ hrnku olivového oleje
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • špetku soli
  • 1 banán
  • 6 lžic neslazeného kakaa
  • ½ hrnku banánové mouky
  • kokosovou mouku na vysypání dortové formy

Na ozdobu:

Žloutky našlehejte s medem, vanilkovým extraktem, olivovým olejem, jedlou sodou a špetkou soli v kuchyňském robotu.

Banán oloupejte, nakrájejte na kolečka a přidejte ho do našlehané směsi. Zapněte robot na vyšší otáčky a nechte banán důkladně propracovat. Pokud váš robot není dostatečně výkonný, tak banán nejprve natřete vydličkou.

Nakonec do těsta přidejte kakao, banánovou mouku a naposledy vše vyšlehejte.

Připravte si domácí hořkou čokoládu, podle tohoto receptu. Banány oloupejte, rozkrojte na půlku a jednotlivé půlky rozkrojte ještě na asi půl centimetrové plátky.

Dortovou formu vymažte olivovým olejem a vysypte kokosovou moukou. Těsto nalijte do formy a banánové plátky vložte do těsta tak, abyste z nich vytvarovali hvězdu. Nakonec mezi banány nalijte připravenou čokoládu.

Pečte v předehřáté troubě na 180° C půl hodiny. Nechte těsto úplně vychladnout, než ho budete vyndavat z formy.

bananovy-dort2

Žaneta
Written by Žaneta
Specialistka na holistickou a funkční výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka.