Třípatrový narozeninový dort

Dcera měla narozeniny již v dubnu, ale doteď mi trvalo, abych dala recept dohromady. Nějak mi ten čas utíká pod rukama. Po přečtení receptu pochopíte. Je to trochu náročnější než normálně, ale narozeniny nejsou každý den…

Vždy se mi hrozně líbily vysoké dorty. Problém je, že ty z ořechové nebo kokosové mouky, vysoké nikdy nejsou. Rozhodla jsem se tedy pro experiment. Kdo mě zná tak ví, že nejsem člověk, který jen tak najde recept a podle něj upeče dort. Vždy něco změním a poupravím. Tentokrát to byl projekt na celý den.

Chtěla jsem, aby dort byl i esteticky zajímavý, hlavně až se nařízne. Tak jsem se rozhodla, že udělám tři patra a každé bude mít jinou barvu a chuť. Nakonec jsem pospojovala recepty asi z 5 různých dortů, které jsem upravila k mému gustu.

Trochu jsem se bála, zda všechny ty chutě půjdou dohromady, ale podle všeho ano, tak jsem moc ráda. Co je super na tomhle receptu, je hlavně to, že vám dá 3 různé recepty na dort. Na vás už je jak s tím naložíte. Upéct tak jak je nebo jen dvě patra, jedno patro nebo tři patra stejné… Fantazii se meze nekladou.

A na závěr jedna veselá historka. Když přišlo na zapalování svíček, tak jsem zjistila, že doma žádné nemám. Dostala jsem CHYTRÝ nápad, že použijeme prskavky. Dopadlo to tak, že celý vršek dortu byl od popela a nedal se kvůli tomu jíst. Navíc jsme si popálili stůl. Prskavky tedy příště ne. 😀

VANILKOVÝ DORT

Potřebujete:

  • ½ hrnku kokosové mouky
  • Špetku soli
  • ¼ lžičky jedlé sody
  • 5 vajec
  • ½ hrnku medu
  • ½ hrnku kokosového oleje
  • lžička čerstvě vymačkaného citronu
  • trochu čerstvé vanilky (já jsem použila vanilkové lusky, které jsem vyškrábla)

V míse smíchejte suché suroviny, kokosovou mouku je třeba přesít, aby nebyla žmolkovitá. Přidejte sůl, jedlou sodu a zamíchejte lžicí.

Oddělte 2 vajíčka a bílky dejte stranou. Za použití ručního mixéru umixujte 3 zbylá vejce a 2 žloutky dohromady s kokosovým olejem, medem, citronem a vanilkou, dokud nevznikne hladká hmota. Potom pomalu vmíchejte suché suroviny do těch mokrých, použijte jen malou rychlost na mixéru, nebo promíchejte lžicí.

V samostatné míse ušlehejte sníh z bílků, klasicky dokud nebude pěkně tuhý. Pomalu lžicí vložte sníh do těsta a míchejte velice jemně, dokud se těsto a bílky nespojí.

Nalijte do předem vymazané formy. Já používám formu silikonovou, pro jednoduché vyklápění. Pokud použijete klasickou, asi bych ji vysypala kokosovou moukou.

Dejte péct do předem vyhřáté trouby na 170 stupňů asi na 20-30 minut. Nechte vychladnout než budete vyndávat z formy.

Prostřední dort byl MAKOVÝ.

Měla bych asi začít receptem na ten čokoládový, protože krom jedné suroviny jsou vlastně stejné. Původně jsem chtěla udělat dort jen dvoupatrový, ale dcera mě přesvědčila, že chce patra 3. A protože jsem chvíli před tím viděla recept na makový dort, ale neměla jsem na něj doma všechny suroviny, zrodil se nápad. A takhle to dopadlo. I když se možná zdá velice složitý, opravdu není.

Potřebujete:

  • 3 hrníčky mandlové mouky
  • ¼ hrníčku kokosové mouky
  • ¾ hrníčku mletého máku
  • ½ hrníčku kokosového cukru
  • 2 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička soli
  • ½ hrníčku kokosového oleje v tekuté formě
  • 1 hrníček kokosového plnotučného mléka
  • 3 vejce
  • trochu vanilky

V míse smíchejte mandlovou a kokosovou mouku spolu s mákem, kokosovým cukrem a solí. V druhé míse ušlehejte mokré suroviny, tedy kokosové mléko, kokosový olej, vajíčka a vanilku. Za pomoci silikonové špachtle smíchejte pomalu mokré a suché suroviny, vznikne vám hladké těsto. To nalijte do předem vymazané a vysypané formy a pečte v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 45-50 minut. Nechte dort vychladnout, než budete vyndávat z formy, je dost křehký.

Třetí patro je ČOKOLÁDOVÉ,

recept je stejný, jen nahradíte mák kakaem. Pečete stejně. Důležité je všechny dorty nechat pořádně vychladnout a ztuhnout. Já jsem je musela dávat na chvíli do lednice, protože jsem pekla na poslední chvíli.

Nicméně tím to nekončí. Ted se musí dort poskládat dohromady. Mezi jednotlivé vrstvy jsem udělala

čokoládový KRÉM z kokosového mléka.

Potřebujete:

  • kokosové mléko, použila jsem asi hrníček
  • 2 lžíce medu
  • 4 lžíce kakaa
  • trochu vanilky

V malém kastrůlku pomalu přiveďte kokosové mléko a med k varu, ztlumte na minimum a nechte jemně probublávat, za stálého míchání. Mléko se vám zredukuje asi tak na polovinu a ztuhne, takže bude skoro jako pasta. Poté přidejte kakao a vanilku a nechte spojit. Přelijte do misky a nechte v ledničce vychladnout.

POLEVA na dort.

Potřebujete:

  • Kostku másla
  • 30 gramů čokolády – recept zde
  • Lžíce burákového másla

Máslo nechte venku, aby povolilo. Čokoládu a burákové máslo rozpusťte ve vodní lázni na plotně. Poté přidejte do změklého másla a ručním šlehačem vyšlehejte. Dejte do lednice ztuhnout.

No a už zbývá jenom KEŠU KRÉM na zdobení.

Potřebujete:

  • 2 hrníčky kešu ořechů
  • 8 lžic kokosového oleje
  • 2 lžíce kokosového nektaru nebo tekutého medu
  • Trochu vody na mixování

Kešu ořechy namočte předem na 2-6 hodin v teplé vodě. Poté slijte vodu a dejte do mixéru, přidejte olej, nektar nebo med a trochu vody a umixujte na kaši. Toto samotné se dá použít buď místo krému mezi jednotlivé dorty, nebo tím pomazat celý dort. Opět se ale musí nechat ztuhnout v lednici. Je to dobré i jako svačina. Tento recept je na velké množství krému, původně jsem plánovala, že tímto krémem potřu celý dort, proto jsem ho udělala tolik. Ale dcera se pak rozhodla, že chce polevu čokoládovou. Krém jim moc chutnal a dojedli ho pak v příštích pár dnech jako svačinu.

Takže je to jen na vás jak s tím naložíte.

Jedna rada na závěr. Než se pustíte do pečení dortu, připravte si dopředu polevy a krémy, pokud je budete používat, protože jsou časově náročnější na přípravu a potřebují vychladnout a ztuhnout než se s nimi dá pracovat.

Zbývá už jen poskládat dort dohromady a ozdobit. Já jsem ještě kolem dokola dortu nožem namazala trochu burákového másla, abych zahladila okraje než jsem dávala máslovou polevu. To, ale není nutné.

Na zdobení kešu krémem jsem použila látkový pytlík a ustřihla roh, abych mohla dekorovat.

Musím říct, že to byl jeden z nejvíc složitých receptů, co jsem kdy dělala. Ale stálo to za to.

Tak a teď se můžete těšit na ještě jeden bonusový dort, který jsem pekla dceři o pár týdnů později na party. Ten sice není GAPS, ale i tak se s vámi o něj podělím, protože je to PALEO dort. A samozřejmě dort pro syna na jeho první narozeniny.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com