Hovězí zeleninový guláš

Další stálice v našem jídelníčku. Vynikající pro chladné dny.

Tento recept se dá udělat na mnoho způsobů, záleží jakou použijete zeleninu. Je vhodný na plné, ale i na úvodní dietě, pokud vynecháte rajčatovou omáčku. Takže experimentujte a obměňujte, fantazii se meze nekladou. 😉

Na základní recept budete potřebovat:

  • Hovězí maso nakrájené na drobné kostky
  • Vývar
  • Sůl, pepř a trochu kmínu
  • Sádlo nebo nějaký jiný tuk vhodný na vaření

Zeleninu dle vašeho výběru, já jako základ VŽDY používám

  • Cibuli
  • Česnek
  • Mrkev
  • Dýni
  • Cuketu

Další zeleninu, dle toho co je v sezoně, vyzkoušené mám celer, petržel, tuřín, květák, brokolici, lusky a zelené fazolky, pórek, špenátové listy, červenou řepu…

Jak vidíte je to opravdu velice rozmanitý recept. 🙂

Jak postupovat:

Připravte si rajčatovou omáčku – recept ZDE. Potřebujete jí asi hrníček

Do středního hrnce dejte tuk, nešetřete (potřebujete asi tak ½  až 1 cm tuku na dně hrnce). Posypte trochou knínu a přidejte na kolečka nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek. Nechte pomalu zahřát, používejte jen nízkou teplotu, ať se vám tuk nepřepálí. Přidejte na kostky nakrájené hovězí maso, promíchejte a obalte v tuku, osolte a opepřete. Za občasného míchání nechte pomalu dusit. Nepodlévejte, maso by mělo pustit šťávu a chcete aby se krásně orestovalo a zatáhlo.

Mezitím si nakrájejte všechnu zeleninu na stejně velké kousky.

Až bude maso pěkně měkké, můžete přidat zeleninu a pořádně vše promíchat. Přilejte připravený vývar a případně dosolte. Vývaru nedávejte moc, stačí, aby zakrýval tak půlku guláše, jinak bude moc vodnatý. Přikryjte pokličkou a nechte dusit, dokud nebude zelenina měkká. Většinou to nechám dusit tak 40 minut. Některá zelenina se rozvaří na kaši, jako třeba dýně, ale to je účel, tím vám vznikne dobrá omáčka. Až bude zelenina vařená, zalejte rajčatovou omáčkou a nechte už jen 5-10 minut povařit a je hotovo. Ochutnejte a dochuťte solí a pepřem dle potřeby.

Pokud jste ještě na úvodní dietě, i tak si tento pokrm můžete dopřát. Vynechala bych ale rajčatovou omáčku. I tak je to velice chutné. Použijte více dýně, která vám po rozvaření rajčatovou omáčku nahradí a guláš zahustí.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com