Jak uvařit pořádný vývar podle GAPS

Již od malička mi maminka říkala, že polévka je grunt a kdo jí nejí ten je lump. Vyrostla jsem tedy na vývarech a musím říct, že polévky mojí maminky jsou ty nej na světě! 🙂

Proto se tedy i po tolika letech stále držím receptu mojí babičky a maminky.

Co butete potřebovat:

  • Filtrovanou vodu
  • Nějaké maso i s kostmi, speciálně s klouby a chrupavkami (můžete použít celé kuře, ale i stehna samotná, krky z kachny, husy, rybí hlavu a kosti, prasečí packy, hovězí ocasy a krky, ale i jehněčí žebra atd.)
  • Mrkev (oloupanou pokud není bio, ale můžete použít i slupky pokud bio, nekteří lidé používají jen odřezky od zeleniny co jim zbydou po oloupání)
  • Cibuli (oloupanou a nakrájenou na čtvrtky)
  • Česnek (oloupaný a nakrájený na půlku)
  • Čerstvý zázvor (olupaný a nakrájený na kousky)
  • Bobkový list
  • Celý pepř
  • Nové koření
  • 2 polévkové lžíce bio jablečného octa

Do velkého hrnce nalijete filtrovanou vodu a přidáte všechny suroviny, zakryjete pokličkou, přivedete k varu a poté snížíte teplotu na minimum a necháte vařit minimálně 6 hodin, ale můžete vařit i 24 hodin. Já většinou vařím dlouho, odebírám na jídlo a zase dolévám vodu. Po dovaření přeceďte přes čistou utěrku, aby vám zůstal krásný, čistý vývar. Maso oberte z kostí a uložte si do kontejneru na později. Z kostí vyndejte morek tak, že kostí uhodíte o dřevěné prkénko a morek uložte na později do kontejneru s masem, nebo samostatně. Snažte se take posbírat z polévky všechen tuk, který je pro GAPS dietu důležitý a vraťte ho zpět do polévky. Ostatní zbylé suroviny vyhoďte.

Vývar vám v lednici vydrží až týden. Používejte ho na pití, uvařte si z něj polévku, nebo použijte na vaření.

Díky tomu, že vývar je velice tradiční jídlo v české kuchyni, jsem si jista, že každý z vás má svůj recept na vývar. Je v podstatě úplně jedno co za zeleninu (musí být ovšem povolena na GAPS) do vývaru dáte a jaké maso použijete. Jediné co musíte vždy přidat je JABLEČNÝ OCET. Ten je velice důležitý, ale při přípravě vývaru ne moc rozšířený. Díky jablečnému octu se vám z kostí v polévce podaří vytáhnout minerály. Nemusíte se vůbec bát, že by snad byl ve vývaru cítit, nebo dokonce ovlivnil chuť.

Jak je to s probiotiky a minerály ve vývaru, popisuje Žaneta v tomto článku -> Zázračný vývar a zde popisuje který vývar je vhodný na různé zdravotní problémy -> Vývar z masa a vývar z kostí – Kdy a proč.

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com