Jak mít na GAPS dostatek sacharidů

GAPS je dočasná dieta, která má za cíl vyléčit náš trávicí systém, který je velice úzce propojen s naším fyzickým a psychickým zdravím. Ideální je držet dietu GAPS přibližně dva roky, je to ale hodně individuální.  Některým lidem stačí na GAPS půl roku, někteří na ní musí zůstat mnohem déle. Vzhledem k tomu, že během této doby nejíte žádné obiloviny, brambory ani cukry, může se stát, že budete omylem držet také dietu s nízkým obsahem sacharidů. Abyste se toho vyvarovali, přináším vám seznam potravin, kterými si sacharidy můžete doplnit a váš organismus je tak nebude postrádat.

Fazole a čočka

Dobrým zdrojem sacharidů je čočka a některé druhy fazolí. Ty patří mezi doporučené potraviny na plné dietě GAPS. Jsou to např. bílé fazole, fazole navy a zelené fazolové lusky. Musí být však pečlivě připravovány a několik hodin před vařením máčeny ve filtrované vodě se syrovátkou nebo citrónovou šťávou. Více o přípravě luštěnin naleznete zde (článek bude brzy doplněn).

Ovoce

Některé druhy ovoce mají vysoký počet sacharidů, jsou to např. banány, fíky, mango, granátová jablka, hroznové víno, třešně, mandarinky, ananas, hrušky, kiwi, pomeranče, švestky a sušené ovoce. Ovoce se doporučuje jíst mezi jídly, neboť ovocný cukr je tráven jiným způsobem než ostatní potraviny. Ideální je jíst dva kousky ovoce denně, nejlépe ráno nebo brzy odpoledne.

Zelenina

Zelenina obsahuje také vysoký počet sacharidů. Té byste ovšem neměli mít na GAPS nedostatek, neboť hodně zeleniny se dává do polévek, které jsou základem GAPS a zelenina je téměř jedinou přílohou, kterou si můžeme na GAPS dopřát. 😀

Kokos

Strouhaný kokos, kokosová mouka a dokonce i kokosová voda obsahují slušné množství sacharidů. Na dietě GAPS se používají zejména na pečení. Pro inspiraci se můžete podívat do sekce recepty, kde budou kokosové recepty postupně přibývat. 😉

Ořechy a semínka

Ořechy a semínka jsou také dobrým zdrojem sacharidů, navíc jich na GAPS můžete jíst kolik chcete. Nicméně byste si měli hlídat vyvážený přísun Omega 3 a Omega 6 mastných kyselin (vysoký přísun Omega 6 může být pro náš organismus nebezpečný!). Nejvysšší hodnoty Omega 6  mastných kyselin obsahují piniové oříšky, vlašské ořechy, pekanové ořechy a dýňová semínka. S nimi byste tedy měli být opatrnější. Nejnižší hodnoty Omega 6 mastných kyselin pak mají makadamiové ořechy, kešu, lískové ořechy, pistácie a mandle.

Ořechy je důležité před konzumací také pořádně připravit, jinak jsou těžko stravitelné. A to namáčením a následným sušením. Více o přípravě ořechů naleznete zde.

Med

Med je v podstatě s kokosovým a datlovým cukrem na GAPS jediné sladidlo. Se sladkým byste to sice neměli přehánět, nicméně tu a tam si něclo sladkého dopřát můžete. Zázvorový čaj s medem si můžete udělat klidně každý den a 2x týdně nějaký dezert si myslím, že je tak akorát. Budete tak mlsat a doplňovat sacharidy v jednom. 😉

Mléčné výrobky

Pokud dobře tolerujete mléčné výrobky, jsou domácí jogurty a kefír dalším dobrým zdrojem sacharidů.

Tak tady to máte. Během doby kdy budete držet dietu GAPS není vůbec nutné držet současně dietu s nízkou hladinou sacharidů. Naopak, snažte se jich konzumovat co nejvíce ať má váš organismus vše potřebné a může se dobře a rychle hojit. Držím vám palce. 😉

♦♦♦

Použité zdroje:
8 ways to Get Enough Carbs on GAPS: Our Nourishing Roots. 4. 3. 2012. Dostupné z: http://www.ournourishingroots.com/8-ways-to-get-enough-carbs-on-gaps/#more-1815
FALLON, Sally. Nourishing Traditions. United States of America: New Trends Publishing, Inc.  ISBN 0-9670897-3-5/978-0-9670897-3-7.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz