Jak na to a co z toho :)

Jako se vším důležitým v životě doporučuji všem, kdo se chystá na GAPS, se na to pořádně připravit. Záleží na vašich stravovacích návycích před GAPS a od toho by se mělo vše rozvíjet.

Já osobně jsem několik let jedla velice zdravou (a z pohledu některých lidí prý velice striktní) dietu podle Weston A. Price  a už dlouho se v mé dietě vyskytovali vývary, fermentovaná zelenina, kefír atd. Nebylo tedy pro mě tak težké na GAPS přejít. I tak jsem zvolila variantu, kterou považuji za velice rozumnou. Postupně jsem začala vylučovat z jídelníčku obiloviny, aby to nebyl pro mě tak velký šok. A pak jsem se jeden den rozhodla, že dost bylo příprav a ráno jsem najela na GAPS. Musím upřímně říct, aniž bych chtěla někoho strašit, že prvních pár dnů, troufám si říct i týdnů je fakt krušných, ale to se dalo čekat. Zvolila jsem variantu toho, najetí nejprve na plnou dietu a teprve po pár týdnech jsem se pustila do té úvodní. V podstatě záleží na vás kterou variantu zvolíte, ale já osobně doporučuji tento postup:

  1. Dieta normální – tedy ta, kterou se stravujete až do té doby než jste se rozhodli najet na GAPS
  2. Dieta bezlepková – odstranit běžné pečivo, mouku, těstoviny, pomalu zapojovat vývary do jídelníčku, a občas zkusit nejaký ten recept z GAPS
  3. Plná dieta – pomalu a jistě vynechat všechny zakázané potraviny a aplikovat tolik potřebný systém přípravy a organizace jidla.
  4. Úvodní dieta – 6 částí
  5. Plná dieta – tu držíte podle potřeby. Je doporučeno vydržet alespoň 2 roky, záleží ale na stavu vašeho organismu před GAPS, jsou i případy kdy lidé musí na GAPS zůstat i několik let

I když se to možná zdá komplikované, je opravdu strašně důležité se na tento životní krok pořádně připravit, jinak jsou vaše šance na úspěch mnohem menší.

Záleží kolik v sobě máte odhodlání, tato příprava může trvat pár týdnů, ale i měsíců. Ale jak se říká všeho s mírou, pokud budete otálet a odkládat, může se také stát, že se to rozplyne v úplném začátku…

Každý koho jsem za poslední rok a půl (co se podle GAPS stravuji) potkala, si zprvu myslí, že jsem totální blázen. Tedy až do okamžiku než se ocitne u nás doma a ochutná mou GAPS kuchyni. To se pak většina lidí doslova olizuje až za ušima.

Důležité je si věřit a nebát se toho. Ono to přijde všechno samo. Vařit se člověk naučí a myslet dopředu taky. Nic jiného v tom v podstatě není. A pokud si teď říkáte, že se mi to pěkně povídá, ale tohle není nic pro vás 🙂 Tak jediné co na to mohu odpovědět je, že máte pravdu. Není to pro každého, a musím přiznat, že to chce hodně sebekázně a odhodlání, ale ten výsledek, tedy aspoň podle mého názoru, fakt stojí za to!

A co je pro mě ten výsledek?

  • Mohla jsem vysadit všechny léky na moji Ulcerativní Kolitídu, které jsem, podle slov lékařů, měla brát po zbytek mého života, a až do teď jsem neměla ani nejmenší problém
  • Na těchto lécích je zakázáno být těhotná a kojit – svou dceru jsem kojila 2 roky a ráda bych to samé, tedy pokud to bude možné, udělala i pro mé druhé dítě :). Pro mě tedy bylo neuvěřitelnou motivací to, že by jsem do budoucna chtěla ještě jedno dítě, bez GAPS bych na to mohla zapomenout.
  • Mé letité problemy s Candidou (kvasinkami) byli doslova přes noc pryč, dokonce i nehet který mi téměř 10 let nerostl mi dorostl do plné délky během pár týdnů
  • Letité migrény jsou ty a tam
  • A moje celoživotní chuť na sladké je nenávratně pryč 🙂

To je asi výpis těch nejdůležitějších změn. K tomu si přidejte lepší kvalitu spánku, soustředěnost a energii a mohla bych popsat několik stránek a pět ódy na GAPS. Já ale nechám ten zbytek na vás, je přece krásné mít v životě nějaké to překvapení a mít se na co těšit.

Tak s chutí (a ta mě osobně nikdy nechybí) do toho a půl je hotovo 🙂

Written by Jana
Specialistka na výživu a zdravý životní styl. Certifikovaná GAPS, NAET a TČM terapeutka www.janadellplotnarkova.cz | gapscz@gmail.com