Gravlax

Ingredience:

  • čerstvý losos bez kůže a kostí
  • 1 litr přefiltrované vody pokojové teploty
  • 1 ½ lžičky soli
  • 2 lžičky medu (není nutné)
  • čerstvý kopr
  • čerstvě namletý černý pepř

Postup:
Lososa nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vložíme do misky. Posypeme na jemno nakrájeným koprem a černým pepřem. Ve vodě rozpustíme sůl a med (my děláme bez medu) a nálevem lososa zalijeme, aby byl celý ponořený. Misku překryjeme potravinovou fólií a necháme hodinu v pokojové teplotě. Nálev slejeme a můžeme podávat (např. s hlávkovým salátem).

Lososa můžeme nechat naloženého v lednici nejvýše dva dny. Ideální je losos lovený ve volných vodách, který je bohatý na nepostradatelné mastné kyseliny. Tím, že se ryba nevaří, tak jsou v ní veškeré nutriční hodnoty zachovány. Losos z farem, bývá krmen zbytky starých ryb a léky proti plísním a parazitům.

Written by Žaneta
Specialistka na funkční, klinickou a holistickou výživu. Certifikovaná GAPS terapeutka. www.zanetakremsa.cz | zaneta@kremsa.cz